Track je cargodocumenten onderweg

Een IoT tracker die betrouwbare locatiedata registreert, en ongemerkt voor dieven bij de cargodocumenten blijft gedurende het hele transport, ligt aan de basis van dit succesverhaal.

De klant

Lufthansa Cargo is de logistiek specialist van de Duitse Lufthansa Group. Met een omzet van 2,8 miljard euro en behandeling van 6,5 miljard ton goederen in 2020 is deze cargotransporteur een van 's werelds toonaangevende bedrijven in het vervoer van luchtvracht. Het bedrijf heeft momenteel wereldwijd ongeveer 4.400 mensen in dienst. Lufthansa Cargo richt zich voornamelijk op de ‘luchthaven-tot-luchthaven’ activiteiten. De vrachtvervoerder bedient ongeveer 300 bestemmingen in meer dan 100 landen met een eigen vloot van vrachtvliegtuigen, vrachtschepen, en een uitgebreid servicenetwerk voor wegtransporteurs.  

Hun uitdaging

De vrachtbrief – of cargodocument - is hét bewijsmiddel bij uitstek voor het vaststellen van eventuele aansprakelijkheid. Het bewijst de inontvangstneming en aflevering door de vervoerder aan de geadresseerde en is onmisbaar als bewijsmiddel indien de goederen zijn beschadigd of zoekgeraakt. De vrachtbrief is, samen met vergunningen/diploma's e.d. hét document waarop (inter)nationale politie en haveninspectie controleren of de transporteur gerechtigd is de goederen te transporteren. Een vrachtbrief is wettelijk verplicht en het ontbreken van de vrachtbrief is een economisch delict.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat luchtvrachttransporteurs zoals Lufthansa Cargo ten allen tijde zeker willen zijn dat de cargodocumenten correct ingevuld zijn, maar vooral ook dat men weet waar de documenten zich fysiek bevinden gedurende het gehele transport. Maar het opvolgen hiervan blijkt een kluwen, enerzijds omdat Lufthansa niet weet wie de vrachtbrieven heeft opgestuurd in België of in Afrika, en anderzijds omdat men op geen enkele manier kan zien waar de fysieke documenten zich bevinden.

En dat kan voor grote problemen zorgen bij de luchthavendouane waar de aangekomen goederen geclaimd moeten worden voor verder lokaal wegtransport. Vertragingen bij het verkrijgen van een vervoersdocument brengen kosten met zich mee, en vertragen de vrijgave van goederen, wat nefast kan zijn voor de klant.

Hun briefing aan ons

Belangrijke eisen bij het zoeken naar een geschikt systeem waren voor Lufthansa Cargo:

  1. De betrouwbaarheid van het track & tracesignaal tijdens het gehele transporttraject
  2. Onopvallende tracker om ontdekking en verwijdering te voorkomen
  3. Recyclage trackers voor hergebruik

Onze oplossing? Een mini tracker met maximum bereik

Bij het horen van hun verhaal, en het bespreken van de vragen die het bedrijf had in verband met de betrouwbaarheid, diefstalbeveiliging en herbruikbaarheid van de trackers, wisten we dat onze TAG WIFI.world dé ideale oplossing bood.

Deze performante tag is dé ideale oplossing om duurzame of kostbare goederen of assets overal ter wereld te lokaliseren, waar ze zich ook bevinden: binnen of buiten, in stedelijk gebied, zeeterminals of luchthavens; zelfs in metalen containers werkt deze tracker. Je assets zijn niet altijd makkelijk te voorzien van een diefstalbeveiligingssysteem of track & trace. De unit moet klein genoeg zijn om te kunnen plaatsen op de asset (al dan niet verborgen). Bovendien heeft een zo’n systeem vaak een voeding nodig heeft van een externebatterij.

Dankzij het compacte formaat (87x53x8,5mm) en een herlaadbare interne batterij die 3 maanden standby (mits 1 positie per uur) blijft, is de TAG WIFI.world de aangewezen oplossing voor Lufthansa en voldoet het aan de 3 gestelde producteisen.  

De locatiebepaling gebeurt door WiFi ‘sniffing’ en triangulatie. Het ontdekte signaal wordt dan via een simkaart - met 98% wereldwijde dekking en zonder roamingkosten - doorgestuurd naar het online beheerplatform waar Lufthansa Cargo medewerkers de trackers per verzending kunnen volgen.

Klein, licht en met langdurige batterij; ideaal voor je internationaal transport

In de praktijk

Lufthansa gebruikt onze TAG WIFI.world voor het tracken en opvolgen van de cargodocumenten. De TAG wordt met de documenten meegestuurd, en is door het kleine formaat en gering gewicht quasi ondetecteerbaar. Bij ontvangst van de goederen wordt de TAG WIFI.world via een op voorhand geadresseerde retourenveloppe simpelweg teruggestuurd naar Lufthansa voor een volgende zending. Op het beheerplatform hebben ze nu ook een volledig overzicht van alle documenten per vlucht.

Pieter Huygens, Manager Handling Belgium bij Lufthansa Cargo, zag tijdens de demo hoe nauwkeurig de data over het gehele transporttraject geregistreerd werd, en hoe gemakkelijk je in de software kon inzoomen op de exacte locatie, zelfs tot in de desolate woestijn van Ethiopië. Hij zag direct de winst voor zijn bedrijfsoperaties:

Dankzij het gebruik van de All-Connects tracker voor de monitoring van onze cargo documenten vanuit Afrika hebben we nu een waterdicht proces dat ons toestaat op elk moment de exacte locatie van deze belangrijke documenten te kennen.

‘end-to-end traceability’ van verzendadres tot op de eindbestemming

De exacte locatie wordt met een bepaalde tijdsintervaldoorgestuurd naar het platform. Deze interval kan tijdens het traject indien gewenst versneld of vertraagd worden. De locatie wordt in een tijdslijn en op kaart weergegeven. Je kan inzoomen, en de kaartlayout veranderen om een beter beeld te krijgen van waar de tracker zich bevindt.

Kies zelf op welke manier je de locatie wil zien op de kaart
Zeer nauwkeurige positiebepaling wereldwijd dankzij triangulatietechnologie

 

 

Meer weten?

Vraag nu een demo aan om alle features te ontdekken, of bereken zelf hoeveel de maandelijkse investering is om je bedrijfsmaterialen en materieel via ons online platform te beheren.

Vraag een demo aan

Benieuwd naar de CHECK.connects
asset tracking software?

Wil je samen met onze experts ontdekken hoe jij jouw bedrijfsmateriaal te allen tijde kan lokaliseren? Vraag dan nu een demo aan om alle features te ontdekken...

Benieuwd naar de CHECK.connects
asset tracking software?

Wil je samen met onze experts ontdekken hoe jij jouw bedrijfsmateriaal te allen tijde kan opvolgen en beheren? Vraag dan nu een demo aan om alle features te ontdekken.

Benieuwd hoeveel het jou maandelijks kost om je bedrijfsassets via ons online platform te beheren?
Bereken jouw prijs