Koelelement

Bevindt de productielijn binnen je bedrijf zich op verschillende locaties in 1 of meerdere ruimtes? Worden de afgewerkte producten 1 of meerdere keren verplaatst in afwachting van een transport? Dan heb je wellicht ook vaak problemen om de juiste producten op je site(s) te lokaliseren die verscheept moeten worden? Met de BLE gateway op strategische plaatsen en de TAG.GPS op de producten weet je precies waar elke unit zich bevindt en verliezen je medewerkers geen kostbare tijd met een zoektocht doorheen de locaties.

Gebruikte tags:
GPS-tracking optimaliseert logistieke organisatie bedrijfssite

Bij de voorbereiding van het transport van koelelementen liep het al eens fout bij Baltimore. All-Connects bracht een ‘dialoog’ tot stand tussen de afgewerkte goederen en de heftrucks.

Een complexe logistieke uitdaging

Baltimore Aircoil Company (BAC) produceert koeltorens voor verdampingskoeling en oplossingen voor thermische opslag. De Amerikaanse onderneming maakt deel uit van de groep Amsted Industries. Baltimore stelt ruim 2.000 mensen tewerk in vestigingen over de hele wereld. Ongeveer 340 werknemers zijn actief in het Belgische filiaal in Heist-op-den-Berg, tevens het Europese hoofdkwartier van BAC.

Omdat er zich regelmatig problemen voordeden met het lokaliseren van de juiste afgewerkte producten op de site keek Baltimore uit naar een oplossing om die te traceren.

Ward Lemmens (Production Engineer) licht toe:

“Wij produceren (secties van) koeltorens, die ter plaatse gemonteerd worden. Op een doorsnee dag staan er zowat 150 van die secties op onze site, klaar voor transport naar de klant. Vaak is het een hele klus om de juiste elementen terug te vinden. Daarom bekeken we hoe we een beter inzicht konden krijgen op de afgewerkte producten om het zoekwerk sterk te verminderen.”

Ontoereikend of te duur

Baltimore bedacht een systeem om de opslagplaats onder te verdelen in zones. De locatie van de koeltorens werd genoteerd in een tabel, maar het up-to-date houden verliep niet altijd zoals het hoorde. Bovendien is de beschikbare oppervlakte vrij beperkt en in piekperiodes moest men elementen verplaatsen.

Uit dit experiment bleek dat automatisering zich opdrong. De eerste aangezochte providers stelden voor om de zowat 150 elementen te voorzien van een GPS-tracker. Efficiënt, maar met een (te) hoog prijskaartje.

All-Connects zoekt en vindt oplossing via bluetooth

Toen Baltimore uiteindelijk All-Connects raadpleegde, lag er al snel een beter alternatief op tafel. Het bijzondere aan deze track & trace-oplossing is dat ze de Baltimore-site nooit verlaat. Elk element dat van de productieband rolt, krijgt een Bluetooth-tracker. De acht heftrucks worden op hun beurt uitgerust met een GPS-tracker en een Bluetooth-gateway.

“Het systeem is geniaal in zijn eenvoud. Elke beweging van de koeltoren activeert de Bluetooth-tracker en communiceert met de tracker op de heftruck. Zo is de exacte locatie van het element op de site altijd bekend. Bij het laden op de vrachtwagen verwijdert men de tracker om hem opnieuw te gebruiken voor een volgend element,” aldus Ward Lemmens.

Safety first!

Aangezien het om een cloud-based oplossing gaat, voerde Baltimore een assessment uit van de risico’s inzake databeveiliging. Vervolgens werd het systeem op locatie uitgetest. Er waren een paar aanpassingen nodig, omdat de toepassing enigszins afwijkt van het standaardproduct van All-Connects.

Ward blikt tevreden terug op de samenwerking:

“We beschikken vandaag nog niet over concrete data om de tijd- en efficiëntiewinst te berekenen, maar de betrokken medewerkers merken duidelijk dat alles beter loopt. We zijn ook heel enthousiast over de mogelijkheid om foto’s van op vrachtwagens geladen koeltorens te koppelen aan het systeem. Dat bespaart ons heel wat onnodige discussies achteraf. Kortom, All-Connects heeft onze verwachtingen zeker waargemaakt!”

www.baltimoreaircoil.eu

Over de gebruikte CHECK.connects oplossing:

Het doel

Lokaliseren van assets

De hardware

In de heftrucks werd een GPS + bluetooth gateway geplaatst. Op de koelelementen werd een BLE (bluetooth) tracker bevestigd die bij beweging 'wakker' wordt en gaat communiceren met de BLE gateway van de heftruck.

De software

Het CHECK.connects platform - powered by All-Connects - dat via desktop, en mobiele app gebruikt kan worden.

Deel deze use case:

Meer weten?

Wil je meer weten hoe we je kunnen helpen bij het slim managen van je afgewerkte units die klaar staan voor transport in verschillende magazijnen of depots?

Vraag een demo aan

Benieuwd naar de CHECK.connects
asset tracking software?

Wil je samen met onze experts ontdekken hoe jij jouw bedrijfsmateriaal te allen tijde kan lokaliseren? Vraag dan nu een demo aan om alle features te ontdekken...

Benieuwd naar de CHECK.connects
asset tracking software?

Wil je samen met onze experts ontdekken hoe jij jouw bedrijfsmateriaal te allen tijde kan opvolgen en beheren? Vraag dan nu een demo aan om alle features te ontdekken.

Benieuwd hoeveel het jou maandelijks kost om je bedrijfsassets via ons online platform te beheren?
Bereken jouw prijs